Provjerite uvjete i mogućnosti dostave / Standardna dostava / Preuzimanje u trgovini / Dostave iz trgovine

EKO-DIZAJN I ODRŽIVOST U DECATHLONU

Saznajte što je eko-dizajn, koji su njegovi osnovni principi i što to znači za Decathlon.

ŠTO JE EKO-DIZAJN?


Eko-dizajn označava proizvode i usluge koji istovremeno ispunjavaju sve potrebe korisnika i imaju najmanji mogući utjecaj na okolinu i društvo.

Proizvod može nositi eko-dizajn oznaku ako je barem 20% manje štetan za okoliš od prethodnih proizvoda. U fazi razvoja donose se odluke koje umanjuju ukupni utjecaj na okoliš za barem 20%. Na primjer, inženjer može koristiti reciklirani materijal, neki drugi održivi sirovi materijal ili znatno produžiti životni vijek proizvoda. Utjecaj na okoliš se određuje metodom analize s više kriterija.

Što je analiza s više kriterija? Kako povezujemo korištenje PVC-a s emisijama ugljičnog dioksida? Kako postići pojedinačni rezultat za zagađenje voda i klimatske promjene? Više oblika utjecaja na okoliš se mjeri metodom analize s više kriterija. Prestankom upotrebe PVC-a u proizvodima CO2 otisak se donekle povećava u fazi proizvodnje ali se zato znatno smanjuje tijekom obrade otpada. Kako bi dobili rezultat za ovo, utjecaj na okoliš se određuje listom rezultata. Ova analiza pokriva cijeli životni vijek proizvoda.

KLIKNITE OVDJE ZA SVE NAŠE EKO-DIZAJNIRANE PROIZVODE

Naše obećanje je umanjiti naš utjecaj na okoliš

Mjerimo utjecaj na okoliš naših proizvoda kako bi prepoznali prilike za eko-dizajn te istovremeno jamčili najbolji omjer cijene i kvalitete za naše korisnike.

U 2017., 59% naših inženjera je uspjelo analizirati ekološki utjecaj svojih proizvoda. Do 2020. svi naši inženjeri i dizajneri biti će osposobljeni za korištenje cirkularnih principa oblikovanja kako bi poboljšali mogućnosti recikliranja, popravka i produžili životni vijek proizvoda.

Osim toga smanjujemo utjecaj naših proizvoda na okoliš koristeći odgovorno nabavljene sirovine. Naš cilj je da koristimo 100% odgovorno nabavljenog pamuka do 2020. (organske farme, Inicijativa za bolji pamuk i reciklirani pamuk) i da do 2021. koristimo 100% odgovorno nabavljenog poliestera (reciklirani i odgovorno proizvedeni poliester).

Primjeri eko-dizajniranih proizvoda


Quechua MH100 Fleece

Quechua MH100 flis

Trenutno je 75% naših fliseva izrađeno iz recikliranog poliestera. Naš cilj je da 100% naših fliseva bude izrađeno iz recikliranih materijala do 2021.

Za te fliseve recikliramo plastične boce koje pretvaramo u flis vlakna koje uvijek jamče jednaku razinu kvalitete naših proizvoda.

Trenutno recikliramo 39 milijuna plastičnih boca godišnje za proizvodnju naših fliseva.


Pogledaj proizvod
Quechua Trekking Carry Bag

Quechua torba za trekking

Ova Quechua torba je izrađena iz poelistera umjesto iz PVC-a. PVC je vrlo trajan materijal i često se koristi za proizvode koji trebaju biti vodootporni i izdržljivi. Međutim, tijekom obrade PVC otpada vrlo štetni i otrovni elementi koji mogu naškoditi zdravlju i okolišu se otpuštaju.

Quechua zato ne koristi PVC i koristi alternativne materijale i pametan dizajn kako bi jamčili dug vijek upotrebe i prednosti za korisnike. Kroz iscrpne laboratorijske testove Quechua je odredila 10-godišnju garanciju za ovu torbu.


Pogledaj proizvod
Women's Organic Cotton Cropped bottoms

Ženske tajice iz organskog pamuka

Organski uzgojen pamuk, bez GMO-a, kemijskih gnjojiva ili pesticida

Organski pamuk se uzgaja bez upotrebe kemikalija. Organske metode uzgajanja su posebno razvijene za smanjivanje utjecaja na okoliš. Potpomaže bioraznolikost i plodnost tla te smanjuje rizik trovanja podzemnih voda.


Pogledaj proizvod